Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2017 09:40 - Земите на древните българи, скитите
Автор: bajveso Категория: История   
Прочетен: 1801 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изследванията на останки от стотици скитски гробове (кургани) съпоставени с проучвания на населението в Европа от всички останали народи съвременните българи генетично са най-близо до скитите.

image

За произхода на скитите има различни версии. Някои смятат, че скитите са създатели на по-древна от египетската цивилизация и се предполага се, че са наследници на месопотамската цивилизация, а древните гърци са ги смятали за сплав от племена с много древна култура, народ населяващ земите между Черно и Каспийско море.

Според описанията на бащата на историята, Херодот, скитите са обитавали северните брегове на Черно море още 1000 преди Хр. и е записал няколко скитски предания за произхода им, едното от които е, че те скитите са рожба на платоничната връзка между Зевс и нимфата Бористенис, която била дъщеря на  речния бог Бористене - в древността това е било името на река Днепър.

В четвъртата си книга Херодот дава следното описание за река Днепър: Бористене е втората по големина от скитските реки, според мен най-важната от реките в тази част от света, но и навсякъде другаде с изключение единствено на река Нил. Тя осигурява превъзходни пасища, най-добрите видове риба и най-чистата вода за пиене, като по бреговете и растат превъзходно зърно, а където не е засято расте най-фината трева в света.

От любовната връзка между Зевс и нимфата Бористинис се родил син, който на свой ред имал трима сина, полубогове, които били родоначалниците на трите скитски племена. По съшото време от небето били изпратени като дар четири златни предмета: рало, ярем, чаша и бойна брадва. Всеки един от братята се опитал да използува небесните дарове, но те били отблъснати с огън. Единствено най-малкият брат след като приближил предметите огъня изчезнал и единствено той успял да ги използува. Според преданието от точно този брат произхождали царските скити, а според по-късните летописци от родовете на царските скити произхождали владетелите и аристокрацията на хуните (българите).

Царските скити по времето на Херодот са управлявали земите от река Дунав, днешна Украйна и южна Русия, като центъра на царствата им през вековете е бил Кримски полуостров, който днес се оказа ябълката на раздора между нашественици, в исторически план, по древните български земи - славянските племена (украинците) и фино-угрийските племена (руснаците). Днешните руснаци генетично нямат нищо общо със славянските народи, а са смесица от фино-угри и пра-сибирски племена, населяващи в древността земите на Евразийския север, показани в горната част на картата.

Не случайно административния център на Велика България също се е намирал на Кримски полуостров и едва след смъртта на Кубрат фино-угрите, днешните руснаци, започват да нападат, опустошават и завладяват българските земи до бреговете на Черно и Каспийско море. Българската държава успява да преживее началните руски грабежи и хазарското нашествие от юг, но след разпада на Хазарската империя започват монголските набези в Европа, които нанасят сериозен удар на българските държави, а руснаците за около два века покорно са изпълнявали ролята на монголски башибозук.

Един от най-доверените послушници на Златната орда е бил ислямистът Александър Невски, който се е отличавал с изключителната си жестокост към покорените народи, включително и волжките българи. Руският благородник А. Невски е израстнал в монголския двор и е бил сроден с имперското семейст. За да докаже верността си към монголските господари московецът Александър извършва процедура по кръвно сродяване със сина на монголския хан и се оженва за дъщеря му. Името "Невски" е прикачено от руската пропаганда значително по-късно, по известна битка до река Нева при която руснаците участват на страната на Златната орда за да попречват на обединената европейски сили да прогонят монголските нашественици от рамките на Европа, в която битка Александър "Невски" не е участвал.

След окупацията на Балканите от руската армия през 1878 г. по някакви много съмнителни и потресаващи за българските християни обстоятелства фино-угъриеца Александър Невски е провъзгласен за "светец" в Българската Православна Църква и днес най-големият православен храм в света, катедралата в центъра на българската столица София, продължава да да носи позорното име на един ислямист и монголски хрантутник.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bajveso
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 27849
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031